Öppettider

Under vinterhalvåret kan Arbottna herrgård ta emot bokade grupper med eller utan övernattning, exempelvis konferenser och fester. Vi välkomnar även förfrågningar kring lunch, fika, yoga eller andra aktiviteter för större sällskap. Vi vill alltid tillgodose våra gästers önskemål i största möjliga mån!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram där vi skriver om våra aktiviteter och erbjudanden.

Hitta till Arbottna Herrgård

Tack vare Muskötunneln tar du dig på mindre än en timme ut till Arbottna i Stockholms södra skärgård med bil.

Med kollektivtrafik tar du pendeltåget från Stockholm mot Nynäshamn till Ösmo. Där ansluter buss 849 som du reser med till hållplats Arbottnavägen. Därefter är det 1,5 kilometer promenad längs en grusväg genom skogen. För korrekt tidtabellsvisning och kartvisning av promenaden i SL:s reseplanerare, skriv in ”Arbottnavägen 19” som resmål.

Arbottnavägen 19
148 95 Muskö
tfn 08-686 00 24
info@arbottnaherrgard.se

Länk till Google Maps

Sevärt på Arbottna med med omnejd

Gården ligger i ett naturskönt och känsligt område. Lämpliga motions och promenadvägar är angivna på kartan. Ungefärliga avstånd/sträckor är också angivna (i meter). Stora delar av Ytteräng, som gränsar mot havet, har bevarandestatus och är ett s.k. natura 2000 område. Vid Stormaren häckar många fågelarter under våren (tag med kikare). Strax väster om gården ligger Vårdkaseberget, från vilket man har en storslagen utsikt över södra Mysingen och havet. Vid Bruket kan man bada och fiska och njuta av vår vackra skärgårdsnatur. Detsamma gäller om man tar en promenad till Bakomviken.

Avstånd från Arbottna till föreslagna platser

 • Grytholmens hembygds- och friluftsmuseum. ca 3 km (bilväg)
 • Bad Anlagt med bryggor 250m norr om Grytholmen
 • Muskö kyrka med gammal klockstapel. 2,2 km. (bilväg)
 • Utegym invid Muskö skola. 2km. (bilväg)
 • Bakomviken 1km promenad
 • Vårdkaseberget Ca 600m promenad uppför
 • St. Maren 400m
 • Ytteräng ca 1km till grinden (ta inte med hunden under betessäsongen)
 • Bruket. 2 km. (bilväg – parkera inte på vändplan)

Aktiviteter

 • Det finns mycket att se och uppleva på Arbottna! Vi har några cyklar att låna ut så att du kan utforska ön.
 • Badplatser finns i alla väderstreck varav flera på promenadavstånd (30 minuter). Fråga gärna personalen om tips. Här finns info om några av de mest populära badplatserna på ön.
 • Det finns ett fint utegym och boulebanor vid Muskö IF 1,5 kilometer från herrgården. Vid utegymmet finns också en spårcentral med flera fina motionsspår i olika längder.
 • Ett tips är att vandra längs Maren och vidare ut till Ytteräng som har några av länets finaste betade strandängar. Från stränderna på Ytteräng kan du se ut över Mysingen och har legendariska Älvsnabben på andra sidan. Älvsnabben har en bas för flottan på 1500- och 1600-talen.
 • För både boende och besökare erbjuder vi yoga och guidad meditation. Inga förkunskaper behövs, du anpassar efter din förmåga. Gäller vid förbokning.

Jordbruk & hållbarhet

Vi bygger nu upp Arbottnas gamla köksträdgård. På sommarhalvåret betar kor strandängarna på Arbottna. Och i hönshuset växer våra höns. De är av rasen Silverudds blå och kommer att värpa ägg med ljust blågrönt skal.

Vi tar stort ansvar för vår närvaro och de avtryck vi lämnar på vår ö. Vårt mål är att odla och producera mat på ett hållbart sätt, och vi planerar att producera vår egen förnybara energi i framtiden.

Natur

På Arbottna är det gamla skärgårdslandskapet välbevarat. Försvaret köpte Arbottna på 1950-talet. Hagmarker och strandängar fortsatte att betas, uråldriga träd fick stå kvar och vattenspegeln på den lilla sjön Maren återuppstod. Här ute slås du av tystnaden och ser stjärnorna gnistra på himlen.

Variationen med åkrar, hagar, stränder, bryn och våtmarkskaraktären i delar av sjön Maren ger Arbottna en mycket hög biologisk mångfald. Här finns över 112 skyddsvärda djur och växter. Arbottnas strandängar har Natura 2000-status. Det är ett EU-skydd för områden med höga naturvärden.

Vi gör allt vi kan för att bevara denna lugna, avskilda, artrika och öppna plats för kommande generationer. Naturen är vår viktigaste tillgång. All verksamhet på Arbottna kommer att minimera negativa störningar och se till att de höga naturvärdena bevaras för framtiden.

Historia

Arbottna Herrgård har en förhistoria på platsen som sträcker sig tillbaka till minst vikingatid. Det första säteriet fick ett dramatiskt slut när det brändes av ryska flottan 1719 under ”rysshärjningarna” längs kusten. Det dröjde till 1790 innan den nuvarande herrgårdsbyggnaden stod klar.

Vår vision

På Arbottna vill vi hitta tillbaka till det liv vi människor är skapta för att leva. Ett liv med gemenskap och glädje, med närhet till naturen och jorden, och med många gemensamma aktiviteter. Här hittar du harmoni och samhörighet och får kunskaper för ett friskare liv.